24. mai 2011

Selvvagt prosjekt

I dette prosjektet har vi valgt teknikk, tema og funnet riktige læreplanmål til oppgaven selv. Jeg valgte å jobbe mer med fotoetsing og noe fototeknikk.
     Forrige oppgave handlet om å fange bevegelse ved hjelp av riktige kamerainstillinger. Vi lærte om blant annet blenderinstilling - dette har jeg brukt i selvvalgt prosjekt. Før fotooppgaven jobbet vi med fotoetsing, noe jeg fant interesse for og ville derfor utforske mer med dette også.
     Tema for oppgaven er VÅR. Oppgaven startet i fasen mellom vinter og vår og jeg ble derfor veldig inspirert av vårens utspring og forandringer. 



FOTOGRAFIER

Alle bildene jeg tok til opgaven er tatt med stor blenderverdi. Det vil si at fotografiet får en stor dybde. Motivet i forgrunn har derfor stort fokus, mens bakgrunnen er blurrete.





UTVALGTE BILDER (REDIGERTE)

Disse tre bildene er redigert i Photoshop for å få et passende uttrykk til fotoetsingen. I Photoshop har jeg brukt verktøy som "svart/hvitt", "brightness & contrast" og "crop". De to førstnevnte har jeg brukt for å tilpasse variasjonene mellom svart og hvitt. Det skal ikke være noe som er helt svart og heller ikke noe som er helt hvitt. Kontrasten er brukt for å hjelpe til med nettopp dette. "Crop" har jeg brukt for å finne et utsnitt som samler fokuset der jeg vil ha det.













KOBBERPLATENE

Det å få kobberplatene klare til belysning er en nokså stor prosess. Først må kobberplaten files langs kanten og deretter pusse over kanter og flate med smergelpapir. Dette fører til at platen blir jevn og fin. Etter dette skal platen vaskes med jif og svamp. Til slutt skal platen avfettes med edikk. Nå er plata klar for film.
     Filmen som skal legges på kobberplaten har to lag. Det indre myke laget skal fjernes. Viktig å sprute på massevis av vann før filmen legges ned på kobberplaten. Så bruke nal fra midten og ut for å få vekk eventuelle luftbobler og vann under filmen. Bruk linokniv til å skjære vekk resterende film rundt kobberplaten. Nå gjenstår det å føne platen og legge den i et svart, mørkt etui.
     Når kobberplaten har ligget en dag (f.eks) i mørket er den klar for belysning. Belysningen foregår i et mørkerom. Først legges platen inn i belysningsverktøyet med rasting (transparent ark med bittesmå svarte prikker) over seg, dette skal ligge i lyset i 3 minutter. Deretter gjøres det samme med motivet (transparent ark) i 2.45 minutter. Siste finish foregår i en balje med krystallsoda oppløst i vann. Her skal kobberplaten ligge til kobberfargen kommer tydelig frem.




UTPRØVINGER


Dette trykket er et enkel trykk. Dvs. at det er ett trykk på arket. Jeg har brukt svart sverte. Den svarte sverten er en tydelig kontrast til det hvite arket som er trykket på.

Dette trykke har jeg brukt to forskjellige farger på sverten; gult og svart. Dette er også et enkel trykk. Den gule sverten har jeg malt på kobberplaten med pensel. Den svarte sverten har jeg lagt på med en hard papp bit og deretter pusset bort sverten på de blå feltene med telefonkatalogpapir.




TRYKKSERIEN

 Dette trykket er et dobbel trykk. Det vil si at jeg har trykt to ganger på samme ark. Her her bakgrunnen gul. Første trykk er med den gule sverten. Den gule sverten har jeg påført med valse. Det er viktig at sverten legges i et tynt lag. Når dette var trykt, vasket jeg platen ren og påførste den svarte sverten. Sverten la jeg på med en hard pappbit. Deretter pusset jeg bort sverten som lå på de blå feltene. I midten av løvetannen har jeg brukt et fortynnende middel, slik at sverten blir transparent. Dette malte jeg på med pensel før trykk nr. 2. Altså sammen med den svarte sverten. 

Trykket har et stående format. Trykket er organisk og figurativt. Løvetannen er hovedfokuset i trykket, og trykket er som et portrett av blomsten. Fargen gul har en direkte forbindelse med at løventannen er gul. Gul, rød og oransje er varme farger som uttrykker en vår/sommerlig følelse. Gresset/stilkene rundt løvetannen er diagonale linjer som skaper spenning i bilde. Spenningen blir noe roet ned av den vertikale blomsten.



 Dette trykket er også et dobbel trykk. Den oransje sverten er først på med valse på platen. Dette er første trykk. Den svarte sverten er i forgrunn og er trykk nr. 2. Den svarte sverten er lagt på med en hard pappbit og deretter er de blå feltene pusset rene for sverte.

Trykket har et liggende format. Også dette trykket er organisk og figurativt. Både løvetannen og humla er plassert i det gylne snitt, noe som automatisk trekker til seg øyet. Den oransje fargen gjenspeiles i de små fargedetaljene i trykket over, og samtidig er det en varm/kald kontrast mot det grønne trykket under.



Dette trykket er også et dobbel trykk. Første trykk består av den grønne sverten. Den er valset på i et tynt lag. Det andre laget består av den svarte sverten. Sverten er påført med en hard pappbit, og deretter pusset bort med telefonkatalog papir.

Trykket har et stående format, som det første trykket. Dette trykket er også organisk og figurativt. I det gylne snitt i nedre høyre hjørne ligger midtpunket for alle løvetennene. Fra dette midtpunktet sprer gresset seg i diagonale linjer, mens løvetennene er vertikale. Diagonale linjer skaper spenning, mens de vertikale linjene roer det ned igjen. Den nokså klare grønne fargen er en en kontrast til den mørke svarte.